Składniki

  • szpinak 1/2 kg (świeży!)
  • ziemniaki około 1kg
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • por
  • śmietanka sojowa około 200ml
  • 3 jajka
  • zamiennie mąka kukurydziana

Opis wykonania

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub olejem, nadmiar tłuszczu zostawić do smażenia. Ziemniaki obrać i ugotować z odrobiną soli, ale nie rozgotowywać. W międzyczasie przygotować szpinak – w całości wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż trochę zwiędnie (nie powinno to zająć więcej, niż 10 minut). Wyjąć z garnka, wyłożyć na sito, przestudzić, pokroić na spore kawałki.

Cebulę i czosnek siekamy, smażymy na oliwie, aż do zeszklenia. Dodajemy posiekany por i dusimy 10 minut. Dodajemy szpinak i przesmażamy około 5-10 minut na małym ogniu, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zdejmujemy patelnię.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę na puree. Dodajemy jajka roztrzepane ze śmietanką sojową. Uczuleni na jajka mogą spróbować zamiast jajek dać mąkę kukurydzianą (4 łyżki). Mieszamy całość na gładką masę, doprawiamy ziołami. Połowę masy ziemniaczanej dajemy na dno naczynia, wykładamy szpinak, przykrywamy ziemniakami.

Pieczemy w temp. 180% przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia włączamy nagrzwanie z góry piekarnika, jeśli jest taka możliwość. i spiekamy z góry 5 minut.

Gotowe, smacznego!

PS. Ja czasem dodaję kawałki dyni albo jabłka do szpinaku, mogą byc też kawałki kalarepy, albo orzechy włoskie.