Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaki (500 g)
- sól jodowana
- 1 rzodkiewka
- pęczek szczypiorku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 6 czubatych łyżek chudego sera
- 2 łyżki świeżego sera o małej zawartości tłuszczu
- 4 łyżeczki chrzanu grubo zmielony pieprz
Opis wykonania
1. Ziemniaki umyć i gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie.
2. Rzodkiewki obrać i drobno zetrzeć. Szczypiorek i pietruszkę opłukać, osuszać, posiekać.
3. Twaróg, świeży ser, chrzan, rzodkiew, szczypiorek i pietruszkę wymieszać za pomocą trzepaczki. Masa powinna mieć kremową konsystencję – jeśli będzie trzeba dodać troszkę gazowanej wody mineralnej. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Ziemniaki odcedzić, podawać bez obierania z twarogiem i chrzanem.
Smacznego!!!