Składniki
- 1 cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 pomidor
- 100 g spaghetti
- 100 g brokułów 1/8 wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól jodowana
- pieprz
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- świeże liście bazylii
- świeże liście szałwii
- 1 łyżka tartego parmezanu
Opis wykonania
1. Cebulę i ząbek czosnku obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć pestki drobno pokroić.
2. Spaghetti na wrzącą wodę, gotować według zaleceń na opakowaniu.
3. Brokuły zblanszować w wywarze warzywnym. Rozgrzać oliwę z oliwy i poddusić w niej kawałki cebuli i czosnku. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Dodać brokuły, zalać gorącym wywarem warzywnym, przyprawić mała ilością soli i pieprzu. Gotować przez 5 minut.
4. Spaghetti odcedzić, przełożyć do głębokiego talerza, polać sosem. Posypać kukurydzą oraz posiekanymi listkami bazylii i szałwii.
Smacznego!!!