Składniki
- 1 mały por
- 1 łyżeczka oleju kukurydzianego
- 1/2 dymki
- 2 łyżki łuskanego zboża np. orkiszu
- 200 ml wywaru warzywnego
- sól jodowa, pieprz
- 1/4 pęczku szczypiorku
- 2 łyżki skondensowanego mleka
- 1 czubata łyżka twarogu o zmiejszonej zawartości tłuszczu
Opis wykonania
1. Por oczyścić i przekroić na pół. Dokładnie go umyć i wysuszyć, a następnie pokroić w plasterki. Olej rozgrzać w garnku. Krótko poddusić w nim por i drobno pokrojoną dymkę. Kilka plasterków pora odłożyć.
2. Do garnka dodać zboże i wywar warzywny. Całość gotować około 20-30 minut. Dodać trochę soli, pieprzu i posiekany szczypiorek.
3. Skondensowane mleko wymieszać ze świeżym serem. Zupę zmiksować, jeszcze raz przyprawić, połączyć z mieszanką serowo-mleczną.
Potrawę podawać przybraną pozostałymi plasterkami porów.
Rada
Zamiast pora można użyć marchew, paprykę, brokuły albo kapustę włoską.
Smacznego!