Składniki
- 2 kg małych pieczarek
- mąka i bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej
- 1/2 szklanki octu
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 20 dag pikantnego ketchupu
- 3 średnie cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
Opis wykonania
1. Pieczarki oczyszczamy, panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na łyżce rozgrzanego oleju. Ocet, jedną szklankę oleju i jedną szklankę wody mieszamy z cukrem, solą i ketchupem. Wkładamy liść i ziele. Gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy cebulę i dusimy jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z pieczarkami. Od razu podajemy.
Smacznego!!!