Składniki
- 20 dag małych krewetek bez pancerzyków (mrożonych)
- 20 dag ugotowanego filetu z kurczaka
- cebula, papryka, mały por
- pół małego selera
- 6 suszonych grzybów shittake
- 10 dag makaronu sojowego
- litr bulionu drobiowego
- 1/4 mleczka kokosowego
- łyżeczka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sojowego
- sos sojowy
- chilli, sól i pieprz
Opis wykonania
1. Makaron włóż do osolonego wrzątku, odstaw na 10 minut i osącz. Grzyby mocz 30 minut w letniej wodzie. Warzywa obierz i pokrój w zapałkę.
2. W rondlu rozgrzej olej. Włóż warzywa i pokrojone grzyby, dopraw czosnkiem i imbirem, chilli i solą. Smaż 3-5 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojone mięso i gotuj 10 minut. Dodaj opłukane krewetki, makaron i mleko kokosowe. Gotuj 5 minut. Dopraw sosem sojowym. Podawaj natychmiast.
Smacznego!!!