Składniki

  • 4 młode kalarepki
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • cząber
  • cukier,sól,pieprz
  • olej do formy

Opis wykonania

1. Kalarepki umyj i osusz. Odkrój wierzchy i wydrąż miąższ. Pokrój go w kostkę i podduś na maśle z opłukanym i osączonym szpinakiem oraz solą, szczyptą pieprzu, cząbru i rozgniecionym czosnkiem.

2. Soczewicę gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Osącz, wymieszaj w kukurydze i miąższem kalarepki ze szpinakiem. Kalarepki i odcięte wierzchy gotuje około 5 minut w lekko osłodzonym wrzątku z sokiem z cytryny. Gdy będą już miękkie, wyjmij i przelej zimną wodą. Osusz. Kalarepki napełnij farszem, przykryj wierzchami i włóż do wysmarowanej olejem formy. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!!!