Składniki

  • 2 duże bulwy selera
  • pół kg mięsa mielonego
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • łyżka ketchupu
  • 15 dag sera żółtego w kawałku
  • olej
  • sól,pieprz
  • DO DEKORACJI
  • czerwona papryka
  • 4 plasterki wędliny
  • 3 plasterki sera żółtego

Opis wykonania

1. Seler obierz, umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Z każdego plastra selera ostrym nożem wytnij lekko środek. Zagotuj wodę z odrobiną soli i włóż plastry selera i gotuj około 3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz. Kiedy już obciekną ułóż je na posmarowanej tłuszczem dużej blasze.

2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i mieszając podsmaż mięso. Dodaj ketchup (najlepiej pikantny) i kukurydzę. Wymieszaj i smaż wszystko przez chwilę. Przypraw solą oraz pieprzem. Na każdy kawałek selera nałóż małą porcję farszu.

3. Zetrzyj 15 dag sera żółtego na tarce o małych oczkach i posyp nim porcję selera. Paprykę umyj, osusz, a następnie oczyść i pokrój w paseczki. Z plasterków wędliny i sera wytnij maleńkie kółka. Udekoruj tym potrawę. Wstaw blachę do piekarnika i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

4. Danie jest smaczne na gorąco, podawane z ziemniakami lub ryżem ,a także na zimno jako przekąska.

Smacznego!!!