Składniki
- 1 duży bakłażan
- pół szklanki oliwy do smażenia
- sól
- NA SOS:
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sól,pieprz
- ząbek czosnku
Opis wykonania
1. Bakłażan pokrój w centymetrowej grubości plastry, ułóż na półmisku i lekko posyp solą. Po 15 minutach wytrzyj papierowym ręcznikiem, w ten sposób usuniesz gorzkawy posmak tego warzywa.
2. Na rowkowanej (grillowanej) patelni rozgrzej oliwę i smaż plasterki bakłażana z obu stron na jasnozłocisty kolor. Usmażone plasterki ułóż na kuchennym papierowym ręczniku, aby dokładnie odsączyć tłuszcz.
Przygotuj sos:
Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Podawaj sos osobno lub polewaj nim ułożone na półmisku plasterki usmażonego warzywa.
Smacznego!