Składniki
- 0,5 kg filetów rybnych
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 szalotka pokrojona w plasterki
- 3 łyżki posiekanej zielonej papryki
- 2 łyżki miękkiego „masła”
- 2 pomarańcze obrane i pokrojone w plasterki
Opis wykonania
1. Rybę umieszczamy w misce lub płytkim naczyniu i oprószamy pieprzem i imbirem. Mieszamy sok z pomarańczy i cytryny. Polewamy nim rybę i marynujemy przez 20 minut.
2. Płytką blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem roślinnym i wkładamy do niej rybę. Sok zachowujemy.
3. Na filetach układamy szalotkę, pomidora i paprykę, oprószamy wiórkami “masła”. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie polewamy je sokiem i na wierzchu układamy plasterki pomarańczy. Pieczemy przez następne 15-20 minut.
Smacznego!!!