Składniki

  • 0,5 kg filetów rybnych
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szalotka pokrojona w plasterki
  • 3 łyżki posiekanej zielonej papryki
  • 2 łyżki miękkiego „masła”
  • 2 pomarańcze obrane i pokrojone w plasterki

Opis wykonania

1. Rybę umieszczamy w misce lub płytkim naczyniu i oprószamy pieprzem i imbirem. Mieszamy sok z pomarańczy i cytryny. Polewamy nim rybę i marynujemy przez 20 minut.

2. Płytką blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem roślinnym i wkładamy do niej rybę. Sok zachowujemy.

3. Na filetach układamy szalotkę, pomidora i paprykę, oprószamy wiórkami “masła”. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie polewamy je sokiem i na wierzchu układamy plasterki pomarańczy. Pieczemy przez następne 15-20 minut.

Smacznego!!!