Składniki
- 1 kg filetów z sandacza
- marchew, pietruszka, cebula
- 3 ziarna pieprzu
- ziarno ziela angielskiego
- kawaek liścia laurowego
- sól,pieprz
- NA SOS
- 4 jajka na twardo
- 3 łyżki „masła”
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- łyżka siekanej zielonej pietruszki
Opis wykonania
1.Oczyść filet o ile to możliwe, usuń pęsetką ości żebrowe (w mięsie sandacza jest ich bardzo mało).
2. Przygotuj wywar z włoszczyzny z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego oraz liścia laurowego, dość mocno posól.
3. Włóż do wywaru rybę i gotuj 20 minut na jak najmniejszym ogniu, nie może wrzeć za mocno.
4. Przygotuj sos bardzo drobno: posiekaj jaja, rozpuść w rondelku masło, dodaj jaja, dolej winko, dopraw solą i pieprzem i mocno zagrzej.
5. Ułożone na półmisku porcje sandacza polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i wytrawnym winem.
Smacznego!!!