Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyzeczki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklamki „śmietany” lub „mleka”
  • 3 lekko roztrzepane żółtka
  • 1 łyżeczka „masła”
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Opis wykonania

1. W garnuszku łączymy suche składnik, dodajemy “śmietanę” lub “mleko” i dokładnie mieszamy. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając gotujemy przez 1 minutę i odstawiamy.

2. Połowę gorącego płynu powoli wlewamy do żółtek i mieszamy, a potem przelewamy do reszty płynu w garnuszku. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejną minute mieszając.

3. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i cukier waniliowy. Wlewamy do salaterek i podajemy na zimno lub gorąco.

Smacznego!!!