Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 40 g cukru waniliowego
- 40 g melasy z trzciny cukrowej
- 60 g margaryny bezmlecznej
- 1/2 szklanki pokrojonych bakalii
Opis wykonania
Płatki owsiane podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Dodać pokrojone w kosteczkę bakalie, wiórki kokosowe i podsmażać jeszcze przez chwilę. Przesypać do miseczki.
Na patelnię wrzucić masło, cukier i cukier waniliowy i melasę i podgrzewając, połączyć je ze sobą.
Płyny wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki ( ja użyłam keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie ugnieść.
Włożyć do lodówki na min. 30 minut, a następnie pokroić.