Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 40 g cukru waniliowego
  • 40 g melasy z trzciny cukrowej
  • 60 g margaryny bezmlecznej
  • 1/2 szklanki pokrojonych bakalii

Opis wykonania

Płatki owsiane podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Dodać pokrojone w kosteczkę bakalie, wiórki kokosowe i podsmażać jeszcze przez chwilę. Przesypać do miseczki.

Na patelnię wrzucić masło, cukier i cukier waniliowy i melasę i podgrzewając, połączyć je ze sobą.

Płyny wlać do składników suchych i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki ( ja użyłam keksówki), wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dokładnie ugnieść.

Włożyć do lodówki na min. 30 minut, a następnie pokroić.