Składniki

  • 1 kg płata wołowego
  • 2 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 1 średnia pokrojona cebula pokrojona w plastry
  • 1 szklanak zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej rozrobionej w 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 zielone papryki pokrojone na kawałki
  • gorący ugotowany ryż

Opis wykonania

Czas pieczenia: 1,5 godziny

1. Rozgrzewamy patelnie i skrapiamy tłuszczem roślinnym. Dokładnie obsmażamy mięso.
2 .Mięso przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i trzymamy w ciepłym miejscu.
3. Na patelnie kładziemy kawałki selera i cebulę, podlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy do miękkości, cały czas mieszając.
4. Gotowym sosem zalewamy mięso w naczyniu żaroodpornym przykrywamy i pieczemy przez 1.5 godziny w temperaturze 190 stopni do miękkości. Od czasu do czasu polewamy mięso sosem.
5. Zdejmujemy pokrywkę dodajemy papryke i dokładnie mieszamy. Całość pieczemy bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
6.Podajemy na gorącym ryżu.