Składniki
- 15 g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki klarownego miodu
- 225 ml letniej wody
- 300 g mąki z brązowego ryżu
- 50 g mąki sojowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka substytutu jaja, wymieszanymi z 2 łyżkami wody
- bezmleczna margaryna do natłuszczania formy
Opis wykonania
1.Wymieszaj drożdże, miód i wodę w małym garnuszku i pozostaw w ciepłym miejscu, aż zaczyn zacznie parować.
2.W misce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę sojową i sól. Zrób dołek i wlej substytut jaj. Dodaj zaczyn z drożdży . Wymieszaj żeby powstało gładkie , odstające od ręki ciasto. Jeżeli trzeba dolej troszkę wody.
3.Włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy i zamknij w dużej torebce foliowej. Zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, żeby urosło lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość. Wyjmij z torebki foliowej i piecz we wcześniej rozgrzanym do temperatury 200st C piekarniku przez około 30-45minut.
DLA UROZMAICENIA
Przed wstawieniem do piekarnika na wierzchu ciasta możesz ułożyć 2 gałązki rozmarynu i łyżkę nasion dyni.