Składniki
- łyżka tłuszczu z boczku lub pieczonego mięsa
- 250g mielonej na żarnach mąki kukurydzianej(albo białej)
- 2łyżki cukru pudru
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- 2jajka roztrzepane
- 500ml maślanki
Opis wykonania
Dieta bez glutenu i orzechów
1.Nagrzać piekarnik do temperatury 230stopni .
2.Włożyć tłuszcz z boczku na patelnie żeliwną lub do formy do pieczenia o średnicy 23cm i podgrzać w piekarniku.
3.W dużej misce zmieszać mąkę kukurydzianą , cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
4.Ubić jajka z maślanką i dodać do mąki. Ubijać aż masa będzie gładka.
5.Wylać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Piec około 20minut na górnej półce piekarnika, aż wierzch się przyrumieni , a środek będzie sprężysty gdy się nań delikatnie nacisnąć. Podawać od razu pokrojony w kliny.