Składniki

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka koziego mleka (może być również woda)
  • 20g drożdży
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • słoik powideł śliwkowych lub gruszkowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Z połowy cytryny sok

Opis wykonania

Dieta bez jajek,mleka,masła

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Szklankę mleka lub wody, drożdże, cukier puder i 3 łyżki mąki pszennej zrobić porcję surowego ciasta. Na 15minut odstawić. Wyrośnięty ciasto dodać do reszty składników. Wszystko wyrabiać przez około 10 minut. Żeby ciasto nabrało odpowiedniej objętości należy je przykryć ścierką i odczekać godzinę.
Po odczekanym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować wybranymi powidłami, zwinąć w roladę, i przekroić na dwie połówki po czym zwinąć w warkocz.
Na około 30minut odstawić do wyrośnięcia .Piec w temperaturze 170oC przez około 40 minut. Jak strucle wystygną posmarować je lukrem.