Składniki
- szklanka mąki
- szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- szklanka kaszy manny
- margaryna bezmleczna
- 2 średnie jabłka
- 21 szt. moreli
- dżem morelowy
- bułka tarta
- cukier puder
- cukier waniliowy
- kakao nesquik
- łyżeczka proszku do pieczenia
Opis wykonania
Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem, dokładnie, żeby składniki się idealnie wymieszały.
Przygotowujemy foremki, smarujemy je margaryną bezmleczną i niewielką ilością bułki tartej posypujemy, w sumie jeśli są to foremki silikonowe bułka tarta jest zbędna.
Na grubym tarku ścieramy jabłka, mieszamy je z cukrem waniliowym. W zależności od wielkości foremek można morele poprzecinać na pół.
Na wysmarowane foremki nakładamy nasze sypkie ciasto konkretną ilość, na spód wykładamy jabłka kopiastą łyżeczkę, na jabłuszka kładziemy morele i na wierzch dżem, na koniec przykrywamy solidną warstwą naszego ciasta. Na ciasto kładziemy płatek margaryny bezmlecznej. Przygotowane przez nas babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok. 15-25min. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia na ok. 3min., wyciągamy z foremek i posypujemy cukrem pudrem albo kakao nesquik’a.
Babeczki są słodkie i przepyszne. Zamiast takiego “farszu” może być to równie dobrze coś innego. Próbowałam robić też babeczki z jabłkami, dżemem porzeczkowym i kremem czekoladowym i waniliowym. Krem robiłam z pianek marshmallow ok. 250g.
POLECAM!! Na prawdę pyszne. 🙂 Smacznego.