Składniki
- 200 ml mleka migdałowo-ryżowego BIO
- 2 łyżki cukru pudru BIO
- 125 g mąki pszennej BIO
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- olej do smażenia
- konfitura z wiśni
- syrop klonowy BIO do polania
- 2 banany pokrojone w talarki
Opis wykonania
przepis – bez jajek, bez mleka krowiego
Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i dodać cukier
Wlać do mąki mleko i ekstrakt z wanilii, wymieszać mikserem, aby powstało gładkie ciasto
Nagrzać patelnię (użyłam małej ok. 20cm), polać olejem i smażyć na niej na średnim ogniu około minuty okrągłe placuszki ok. 10-12cm,
Gdy na powierzchni placka zaczną powstawać bąbelki i będzie on prawie ścięty, położyć na nim (na górnej powierzchni) wcześniej przygotowane plasterki banana a następnie przewrócić placuszek na drugą stronę, chwilę go dosmażając
Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzać na patelni kolejną porcję oleju i czynność powtórzyć
Gotowe pancakes wyłożyć na talerz, polać je syropem klonowym lub ciepłą konfiturą, podawać od razu po usmażeniu.
Możemy użyć oczywiście dowolnego dozwolonego mleka, a dla nieuczulonych można do ciasta dodać także jajko.
Syrop jakim polejemy naleśniki to także dowolność, może być z Agawy, kukurydziany, miód czy rozgrzana konfitura.
Zamiast banana można użyć jabłka