Składniki

  • 3-4 średnie, świeże pieczarki (można więcej jeśli lubimy)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 250 ml przetartych pomidorów BIO
  • sól i pieprz, cukier do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 5łyżek
  • ok. 200 g makaronu penne

Opis wykonania

przepis – bez jajek, bez mleka krowiego

Pieczarki umyć, obrać, pokroić na plasterki
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i zioła prowansalskie, smażyć na małym ogniu 30 sekund
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć minutę mieszając
Dodać przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, gotować 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje
Zaczynając przygotowywać danie, nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać do patelni z ugotowanym, gęstym sosem pomidorowym, wymieszać, rozłożyć na talerze
Podawać gorące