Składniki
- 5 sztuk podudzia kurczaka bez skóry (mogą być dowolne kawałki)
- 100 g suszonych bezpestkowych śliwek BIO
- 2 duże kwaskowe jabłka
- ½ kubka soku jabłkowego
- ½ kubka bulionu
- majeranek, sól, pieprz, liść laurowy
- sok z jednej cytryny
- olej do smażenia
Opis wykonania
Kurczaka opłukać, ściągnąć skórę pod którą znajduje się tłuszcz, osuszyć, posolić, popieprzyć i oprószyć majerankiem, wstawić na 15 minut do schłodzenia
Śliwki zalać sokiem z jabłek
Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z każdej ze stron na rumiany kolor
Przełożyć obsmażone kawałki mięsa do wcześniej przygotowanego naczynia, w którym się będą piekły, dodać śliwki wraz z sokiem, w którym się moczyły, dolać bulion, liść laurowy
Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, pozbawiając je nasion, skropić je sokiem z cytryny, rozłożyć kawałki jabłek pomiędzy kawałkami mięsa
Nagrzać piekarnik do 190°C, wstawić naczynie z kurczakiem przykryte szczelnie folią aluminiową lub pokrywką, piec aż mięso będzie miękkie
Danie smakuje doskonale z ugotowanym na sypko ryżem i zieloną sałatą