Składniki
- 500 g obranych pomidorów bez pestek (pokrojonych na duże kawałki)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe octu z białego wina lub octu jabłkowego
- 600 ml wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 obranego ogórka pokrojonego na duże kawałki
- 15 g porwanych liści bazylii
- sól
- pieprz
- Do przybrania: 1/2 ogórka pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
- 1 mała zielona i 1 mała żółta papryka bez pestek (pokrojone na cienkie plasterki)
- grzanki ze zwykłego lub bezglutenowego chleba
Opis wykonania
Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub mikserem pomidory, czosnek, oliwę, ocet, wodę, cukier, ogórka i bazylię. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Przelej gazpacho do wazy, przykryj i schładzaj w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
Podawaj z przybraniem, w małych miseczkach ustawionych naokoło wazy z gazpacho.