Składniki
- 1/2 szklanki ryżu brązowego (naturalnego)
- 20 dag maku
- 25 dag miodu
- 1/3 szklanki orzechów włoskich łuskanych
- 2/3 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa
Kutia z maku z brązowym ryżem, miodem i bakaliami – sposób wykonania:
Ryż brązowy opłukać, ugotować – ma być miękki, ale nie rozgotowany (gotuje się około 40-45 minut) w szklance wrzącej wody z 1 łyżką oleju. Jeszcze ciepły wymieszać z miodem.
Mak sparzyć wrzącą wodą i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej dwa razy, za drugim razem przez sitko z drobnymi dziurkami). Wymieszać z ryżem z miodem.
Orzechy umyć, osączyć, drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć. Skórę pomarańczową drobno pokroić. Do ryżu z modem i makiem dodać posiekane orzechy, skórę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać. Przełożyć do zakręcanego szklanego słoika i do chwili podania trzymać w lodówce. Kutia może tak stać 2-3 dni.
W Wigilię przekładamy do salaterki i dekorujemy na przykład obranymi ze skórki migdałami.
Rady:
W niektórych domach do kutii dodaje się dodatkowo siekane migdały, figi, daktyle, wanilię.
Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl