Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu brązowego (naturalnego)
  • 20 dag maku
  • 25 dag miodu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich łuskanych
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Kutia z maku z brązowym ryżem, miodem i bakaliami – sposób wykonania:

Ryż brązowy opłukać, ugotować – ma być miękki, ale nie rozgotowany (gotuje się około 40-45 minut) w szklance wrzącej wody z 1 łyżką oleju. Jeszcze ciepły wymieszać z miodem.

Mak sparzyć wrzącą wodą i gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem, tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Odcedzić przez gęste sito, osączyć, zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej dwa razy, za drugim razem przez sitko z drobnymi dziurkami). Wymieszać z ryżem z miodem.

Orzechy umyć, osączyć, drobno posiekać. Rodzynki umyć, osączyć. Skórę pomarańczową drobno pokroić. Do ryżu z modem i makiem dodać posiekane orzechy, skórę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać. Przełożyć do zakręcanego szklanego słoika i do chwili podania trzymać w lodówce. Kutia może tak stać 2-3 dni.

W Wigilię przekładamy do salaterki i dekorujemy na przykład obranymi ze skórki migdałami.

Rady:

W niektórych domach do kutii dodaje się dodatkowo siekane migdały, figi, daktyle, wanilię.

Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl