Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 6 dag tłuszczu
- 2 szklanki wody (lub pół na pół mleka z wodą)
- sól, cukier, cukier waniliowy (opcjonalnie)
- śmietana lub stopione masło do polania (może być sojowe)
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa
Śliwki umyć, ugotować w małej ilości wody na półmiękko. Kaszę opłukać, sparzyć wrzącą wodą, osączyć, zaleć 2 szklankami gorącej wody. Wymieszać ze śliwkami, szczyptą soli, cukrem do smaku, dodać tłuszcz, zagotować. Przykryte szczelnie wstawić na 30-40 minut do nagrzanego piekarnika.
Podawać posypaną cukrem i polaną tłuszczem lub śmietaną.
Rady: Jeśli ktoś woli kaszę bardziej rozklejoną, może dodać do gotowania 2 i 1/2 do 3 szklanek płynu.