Składniki

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 100 g smalcu
  • 150 g margaryny bezmlecznej
  • 2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia
  • ½ kubka cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 3 duże gruszki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cynamonu
  • 50ml galaretki agrestowej lub porzeczkowej (mogą też być np. powidła śliwkowe)
  • ¼ kubka zmielonych migdałów (użyłam pokruszone płatki migdałów)

Opis wykonania

przepis dla alergików – bez jaj, mleka krowiego, soi, kakao

Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier puder
Zimny smalec i margarynę dodać do suchych składników, dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii i zagnieść na jednolite ciasto
Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny
Gruszki umyć, obrać i pokroić w plasterki
Posypać je cynamonem i mąką ziemniaczaną
Nasmarować formę na tartę margaryną, obsypać bułką tartą
Zimne ciasto zetrzeć na formę, lekko uklepać
W rondelku podgrzać lekko galaretkę aby łatwiej się rozsmarowała na cieście, rozsmarować na cieście
Ułożyć pokrojone gruszki, posypać je zmielonymi migdałami
Rozgrzać piekarnik do 180C, wstawić tartę i piec ok. 20-25 minut
Podawać z gałką sorbetu gruszkowego polaną galaretką agrestową
Wskazówki:
Ciasto można przed każdym podaniem podgrzewać. Ja preferuje tarty na ciepło z dodatkiem ulubionych lodów