Składniki

  • 1/2 arkusza ciasta francuskiego (dla osób z nietolerancją glutenu – bezglutenowego)
  • 100-120 g koziego serka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • świeży tymianek

Opis wykonania

dla osób z nietolerancją nabiału pochodzenia krowiego, a także może być dla osób z nietolerancją glutenu

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na oliwie podsmażamy ją aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania cebuli w gęstym syropie. Zdejmujemy cebulę z patelni. Ser kozi rozkruszamy.

Arkusz ciasta układamy na natłuszczonej blaszcze. Równomiernie rozkładamy cebulę, następnie posypujemy całość pokruszonym twarożkiem kozim, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżego tymianku. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10-15 minut, aż brzegi urosną i będą rumiane.

Autorka – Shinju – Karolina Bugajec
http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com