Składniki

  • 4 jabłka deserowe, np. kosztele
  • 500 g nierafinowanego cukru
  • 150 ml wody
  • 75 g posiekanych, prażonych orzechów laskowych
  • ew. 75 g wiórków kokosowych

Opis wykonania

Myjemy i suszymy jabłka. Wkładamy patyczek do środka każdego.
Na małym ogniu stawiamy rondelek z wodą i cukrem. Mieszamy regularnie. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększamy ogień, aby syrop gotował się burzliwie i przemienił w złocisty karmel. Zdejmujemy z ognia.
Szybko zamaczamy każde jabłko w karmelu i umieszczamy na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Ewentualnie posypujemy je prażonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi bakaliami. Zostawiamy, aż zastygnie. Jeśli karmel stwardnieje, zanim jabłka zostaną nim pokryte, podgrzewamy go, żeby się rozpuścił.
Gdy karmel zastygnie, owijamy jabłka w kolorowe folie.