Składniki
- 55 g bulguru (kaszy z pszenicy)
- 120 ml wody
- 115 g posiekanej natki pietruszki
- mała cebula, posiekana
- 4 posiekane dymki
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 średnie pomidory
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Opis wykonania
Płuczemy kaszę bulgur na sitku i odsączamy. Po zagotowaniu wody, wrzucamy do niej kaszę, znowu gotujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę.
Przekładamy kaszę do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy i podajemy w dniu, w którym sałatka została zrobiona.
W wersji bezglutenowej zamiast kaszy bulgur używamy quinoa, którą gotujemy w 150 ml wody. Gotujemy 5-10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta