Składniki

  • 225 g mąki
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
  • 75 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 900 g śliwek bez pestek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.

Wsypujemy mąkę do dużej miski. Czubkami palców rozcieramy z masłem, aż mieszanka będzie przypominała tartą bułkę, Dodajemy cukier.

Umieszczamy owoce, cukier i przyprawy w żaroodpornym naczyniu i mieszamy. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut lub do czasu, gdy kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.

WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem głównym, ale zastępujemy masło taką samą ilością bezmlecznego odpowiednika.

WERSJA BEZ GLUTENU: postępujemy zgodnie z przepisem głównym, robiąc kruszonkę z następujących składników:
170 g bezglutenowej mąki białej
85 g mielonych migdałów
85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
85 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru