Składniki
- porcja ragu bolognese z 400 g wołowiny
- porcja sosu beszamelowego
- 55 g tartego parmezanu
- 280 podgotowanych płatków lasagne
Opis wykonania
Przygotowujemy ragu bolognese (cebula, czosnek, marchew, wołowiny, pomidory, pulpa pomidorowa, wino, przyprawy).
Przyrządzamy sos beszamelowy (mleko, masło, mąka, śmietana o niskiej zawartości tłuszczu, przyprawy).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 st. Na dno żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1,4 l wykładamy łyżkę sosu mięsnego i rozprowadzamy równą warstwę. Kładziemy na niej 2 płatki lasagne, połowę mięsa i kolejne płatki makaronu. Przykrywamy resztą mięsa i jeszcze 2 płatkami lasagne.
Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i posypujemy całość parmezanem.
Pieczemy 35-40 min. do czasu, aż sos zacznie bulgotać, a powierzchnia się przyrumieni. Podajemy gorące.
WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: Postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale używamy porcji bezmlecznego sosu beszamelowego (z bezmlecznym odpowiednikiem masła; zamiast mleka krowiego dodajemy mleko sojowe, ryżowe lub owsiane; używamy śmietany sojowej zamiast krowiej). Potrawę posypujemy bezmlecznym odpowiednikiem parmezanu.
WERSJA BEZ GLUTENU: Makaron bezglutenowy można znaleźć w wielu supermarketach i sklepach internetowych. Można również przyrządzić go samemu. Zamiast makaronu doskonale sprawdzą się również cienkie plastry polenty