Składniki

  • 3 łyżki bezsmakowego oleju kukurydzianego lub innego niezawierającego śladowych ilości orzechów
  • 2 łyżki melasy
  • 4 łyżki puree z pomidorów
  • łyżeczka sproszkowanej gorczycy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki sosu Worcester
  • 1/4 wędzonej papryki (pimenton)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8 pałeczek kurczaka

Opis wykonania

1. Zmieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem pałeczek kurczaka, w płytkim, szczelnym pojemniku, przyprawiając dobrze solą i pieprzem.
2. Nacisnąć mięso w kilku miejscach przed włożeniem pałeczek do marynaty – to nada mięsu aromat i ułatwi równe wysmażenie. Obracać pałeczki, by równo pokryły się marynatą.
3. Przykryć i schować do lodówki pałeczki na co najmniej 4 godziny lub do następnego dnia.
4. Wyjąć kurczaka z marynaty i usunąć jej nadmiar.
5. Piec na rozgrzanym grillu po 7-8 minut na stronę, lub do czasu, gdy mięso ładnie zbrązowieje, a sos wypływający z nakłucia w najgrubszej części pałeczki będzie klarowny.