Składniki
- 1/4 kg ciecierzycy (suche ziarna)
- 125 g pasty TAHINI (pasty sezamowej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- sok i skórka starta z 1 cytryny (alternatywnie – przy alergii na cytrusy – zastosuj 1 łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki)
- sól
- pieprz
- 6 oliwek do dekoracji
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej – wg smaku)
Opis wykonania
dieta bezglutenowa, bezmleczna, bezjajeczna, wegetariańska, bez orzechów
Ciecierzycę namocz na całą noc w dużej ilości zimnej wody, po czym odcedź i przełóż do dużego garnka z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości na małym ogniu do 2 godzin – i odcedź.
W blenderze zmiksuj ciecierzycę z pastą tahini, czosnkiem, oliwą, skórką i sokiem z cytryny, posól i dopraw pieprzem i ponów miksowanie.
Hummus w miseczkach udekoruj oliwkami, posyp papryką i skrop oliwą z oliwek.