Znane też jako związki polifenolowe, flawonoidy posiadają właściwości antyoksydacyjne czyli przeciwutleniające i są substancjami pochodzącymi z roślin.
Ich działanie antyalergiczne wynika z faktu, że ułatwiają usuwanie alergenów z organizmu oraz wzmacniają ludzki układ odpornościowy. Blokują wyrzut histaminy, a ich właściwością jest hamowanie komórek tucznych, które powodują zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych i napływ przeciwciał.
Gdzie występują flawonoidy
Oprócz suplementów diety można je znaleźć w –
- owocach, zwłaszcza ciemnych, takich jak czarne jagody, wiśnie lub czarne porzeczki,
- w żółtych i zielonych warzywach, np. brokułach czy pietruszce.
Niektóre testy laboratoryjne dowodzą, że picie czarnej i zielonej herbaty, które zawierają przeciwutleniacze jest skutecznym czynnikiem działającym na rzecz blokowania reakcji alergicznych organizmu. Wielu lekarzy uważa też, że konkretne składniki, w tym flawonoidy takie jak kwercetyna mogą być pomocne w wyciszaniu sezonowych symptomów alergicznych.
- spożywanie cytrusów, w tym grejpfrutów, które posiadają wyjątkowo silne działanie bakteriobójcze
- orzechów,
- nasion,
- czerwonego wina
- herbat jako dobrego źródła flawonidów.