Rozwiązaniem są nie tylko leki przeciwhistaminowe lub steroidy – warto wzmocnić organizm, by zapobiegać rozwojowi alergii.
1. Wzmacniamy układ odpornościowy
Kiedy mówimy o alergii dbałość o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego to podstawa.
Warto zacząć o wyeliminowania tego, co może go osłabić – wysokiego poziomu cukru i żywności wysoko przetworzonej. Zastąpić je warto marchwią, szpinakiem, czosnkiem czy brokułami. Do tego zwalczać stres stosując np. techniki pogłębionego oddechu i dużo spacerować na łonie przyrody.
2. Diety eliminacyjne
Nadwrażliwość pokarmowa może wywołać stany bliskie alergii wiosennej i wzmacniać nieżyt nosa i objawy zapalenia zatok. Diety eliminacyjne są dość proste i na ogół bazują na rezygnacji z nabiału, pszenicy, jaj i soi.
Po dwóch tygodniach diety będziemy wiedzieć, czy dzięki niej uzyskamy żywności zdecydowaną poprawę samopoczucia lub nawet uda się osiągnąć ustąpienie objawów sezonowych. Dodawać można jeden rodzaj eliminowanej żywności z powrotem do swojej diety w odstępie 3 dni, aż zidentyfikujemy przyczynę problemów zdrowotnych.
3. Zdrowy układ trawienny
Wiele problemów układu odpornościowego jest spowodowanych przez dysfunkcję przewodu pokarmowego. Problemy te mogą rozpocząć się w żołądku przez działanie nieodpowiedniego enzymu i produkcję kwasu. Żywność, która nie została prawidłowo strawiona następnie trafia do jelit, gdzie gnije i fermentuje.
Flora jelitowa nie rozwija się właściwie, powstają niepożądane bakterie, szkodliwe dla zdrowia, grzyby i pasożyty, a jelita przepuszczają więcej substancji niż powinny. To powoduje reakcje alergiczne i nadwrażliwość u wielu osób.
Dlatego tak ważne jest uzupełnienie diety pożywieniem wspierającym prawidłową produkcję enzymów i kwasów żołądkowych np. stosując probiotyki. Zmiany w diecie mogą być konieczne, jeśli mamy problem z nadmiarem drożdży lub grzybów.