Alergeny w jajku
W białku jajka kurzego znajduje się wiele alergenów pokarmowych, wśród których należy wspomnieć o czterech głównych. Są to owoalbumina, owomukoid, owotransferyna oraz lizozym. Uczulać może także żółtko, jednak takie przypadki rzadziej występują.
Alergeny w lekach
Istnieją szczepionki i leki, których wirusy są hodowane na fibroblastach kurzych zarodków, dlatego te leki mogą być niebezpieczne dla osób uczulonych na jajka. Np. szczepionki na odrę, świnkę, różyczkę czy przeciw grypie mogą (choć oczywiście nie muszą) wywołać wstrząs anafilaktyczny.
Objawy alergii na jajka
Alergia na białko jaja kurzego ujawnia się zazwyczaj przed drugimi urodzinami, a objawia się
- stanami zapalnymi jamy ustnej,
- wysypką,
- dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym,
- zapaleniem spojówek,
- katarem,
- astmą,
- dusznościami.
Proteiny białka jaja kurzego są alergenami i pokarmowymi, i wziewnymi, czego konsekwencją może być bardzo silna reakcja. Warto też widzieć, że osoby z atopowym zapaleniem skóry bardzo często są uczulone na białko. Dodatkowo, zazwyczaj reakcja alergiczna występuje także po spożyciu jaj kaczych, gęsich i przepiórczych. Czasami występuje też alergia na mięso drobiowe.