Dietę wykluczającą rozpoczyna się od wyłączenia z jadłospisu na okres od 2 do 4 tygodni wszystkich podejrzanych produktów, by stopniowo przywracać je do menu. W ten sposób można sprawdzić, czy coś – i co właściwie powoduje dolegliwości.
Lekarz prosi w tym celu o założenie zeszytu, w którym skrupulatnie będzie trzeba spisywać wszystkie zjadane posiłki oraz ewentualne efekty uboczne, które po ich spożyciu się zaobserwowało. Dzięki temu będzie można ustalić, które produkty wywołują niepożądane dolegliwości.
Męczące – ale skuteczne
Fakt, prowadzenie takiego dziennika to męczące zadanie, które wymaga czasu, dokładności oraz dyscypliny, jednak zestawienie wszystkich produktów jest cenne. Dzięki takiej diecie oraz spisywaniu składu posiłku uniknie się problemów w przyszłości.
Dokładny przebieg i harmonogram pomoże ustalić lekarz. Ważna jest również anamneza, czyli poznanie m.in. historii choroby oraz warunków życia.
Unikanie alergenu
Jeśli ustalimy, jaki składnik odpowiedzialny jest za problem, można rozpocząć konsekwentne unikanie produktów go zawierających.
W naszym dziale Kuchnia alergika prezentujemy przepisy na smaczne dania dla alergików. Bez używania wszystkich dostępnych na rynku specyfików również można w łatwy i smaczny sposób gotować oraz piec.
DR