Na południu i zachodzie Polski buk jest jednym z najpopularniejszych drzew, tworzących tamtejsze lasy.
Las bukowy najpiękniej wygląda jesienią, kiedy drzewa zrzucają liście w kolorze żółto-czerwonym, z których tworzy się gruby, miękki dywan, mieniący się w słońcu.
Buki wiosną
Jeśli jesteś alergikiem unikaj wiosną lasów, w których rosną. Uczula ich pyłek, powstający podczas kwitnienia.
Nie trwa ono długo – od marca do maja – i nie jest szczególnie silne, ale dla niejednego alergika to wystarczające zagrożenie.
Alergia krzyżowa
Bywa większym problemem niż sam pyłek dębu, którego wpływu na organizm można uniknąć nie bywając w miejscach, gdzie występuje można przetrwać ten krótki czas pylenia.
Jednak osoby uczulone na pyłek dębu powinny również uważać na pyłek brzozy.
Z tego samego powodu trzeba uważać na owoce pestkowe, które również mogą stanowić zagrożenie. Jabłko, śliwka, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie mogą wywołać objawy alergii pokarmowej.
Inne owoce też nie są bezpieczne – należą do nich banany, lychee, mango, pomarańcze czy pomidory.
Warzywa, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę to rośliny strączkowe, ziemniaki, soja czy seler. Na ten ostatni uważać trzeba szczególnie, ponieważ uczula nawet ugotowany.
Wywołać alergię mogą też przyprawy takie jak anyż, mieszanka curry, papryka, pieprz, kminek i kolendra. Uczulają także orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie i ziemne.
(MF)