Kwercetyna to najbardziej rozpowszechniony flawonol.
Jak działa kwercetyna ?
- zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, uszczelnia je
- działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie,
- ma działanie antyhistaminowe,
- wpływa korzystnie na stężenie lipidów w krwi
- wpływa korzystnie na podniesienie wydolności tlenowej organizmu (VO2 max. – jej wskaźnik, który jest miernikiem zdrowia i pokazuje, ile tlenu pochłania organizm)
- ma też właściwości antyoksydacyjne – jest wymiataczem wolnych rodników
- zwalcza zmęczenie, łagodzi skutki stresu.
Kwercetyna ma zastosowanie w spowalnianiu procesów starzenia, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C.
Udowodniono naukowo, że kwercetyna łagodzi także skutki napromieniowania, co może mieć zastosowanie radioterapii nowotworów.
Kwercetyna wspomaga układ odpornościowy i doprowadza do zwiększania ilości mitochondriów (czyli centrów energetycznych komórki) w mięśniach i w mózgu.
Kwercetyna – naturalnie produkowana
Kwercetyna naturalnie produkowana jest m.in. przez paprocie, miłorząb, jest w skórze cebuli czerwonej, jagodach, jabłkach i winogronach.
Kwercetyna w postaci rozpuszczonej znajduje się w czerwonym winie i zielonej herbacie. Regularne przyjmowanie kwercetyny w diecie owocowo-warzywnej zapobiega skutecznie zapadaniu na choroby naczyniowe i serca (także przez spożycie czerwonego wina).
Kwercetyna w normalnych dawkach nie wywołuje efektów ubocznych, jednak przekroczenie dziennej normy może wywołać hipotensję czyli niskie ciśnienie krwi i obniżyć jej krzepliwość.