Nadwrażliwość na gluten zwana jest enteropatią (w tym jedną z jej odmian, wrodzoną i nieuleczalną – celiakią).
Choroba ta jest autoimmunologiczna i rozwija się, gdy układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo na gluten. To nieprawidłowa odpowiedź nie wiąże się z IgE i nie jest uznawana za alergię pokarmową.
Gluten zatrzymuje dwutlenek węgla podczas fermentacji ciasta/ wyrobu pieczywa.
Objawy nietolerancji
poza biegunką, mogą nimi być zmiany skórne takie jak wysypki czy szorstkie plany oraz problemy z układem oddechowym np. duszności, kaszel czy katar.
Nietolerancję tego składnika ma 1% wszystkich ludzi, którzy do końca życia muszą pozostać na ścisłej diecie bezglutenowej, unikając:
- chlebów i bułek,
- płatków zbożowych,
- kawy zbożowej,
- większości serów,
- śmietan i jogurtów,
- wędlin,
- pasztetów,
- zup i sosów w proszku,
- majonezów,
- musztard,
- gotowych deserów,
- nadziewanych czekolad,
- cukierków
- piwa.