Żywieniowe zachcianki
elements.envato.com, sublicencja udzielona przez partnera

Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, a zwłaszcza na czekoladę, zwykle brakuje nam energii bądź magnezu. Niemniej jednak chęć zjedzenia czegoś kwaśnego, na przykład pomarańczy czy kiszonych ogórków często wydaje się być niezrozumiała. Co może oznaczać apetyt na kwaśne?

Niedobór witaminy C

Witamina C bierze udział w budowaniu procesów odpornościowych, a także wspomaga wchłanianie żelaza. Choć obecnie ciężkie jej niedobory są rzadkością, może zdarzyć się, że chwilowo w naszym organizmie nastąpi spadek poziomu witaminy C, który należy uzupełnić. Wtedy też może nas najść ochota na coś kwaśnego, bowiem to właśnie kwaśne produkty zawierają najwięcej witaminy, na której niedobór cierpimy. Szczególnie dużo znajdziemy jej w owocach cytrusowych – pomarańczach, mandarynkach, grapefruitach czy cytrynach, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Gazetka promocyjna Kaufland pomoże sprawdzić, kiedy i na jakie owoce cytrusowe obowiązują aktualnie rabaty.

Niedobór sodu

Ochota na kwaśne produkty może wynikać z niedoboru sodu, których łatwo się nabawić, prowadząc bardzo zdrową dietę, z której wykluczyliśmy całkowicie sól. Warto mieć na uwadze, że rezygnacja z soli nie jest wskazana w przypadku osób zdrowych, nieborykających się z żadnymi schorzeniami, na przykład układu krążenia. 

czego potrzebuje organizm, domagając się kwaśnego

elements.envato.com, sublicencja udzielona przez partnera

W niektórych sytuacjach rzeczywiście sól powinno się całkowicie wykluczyć z menu, jednak jeśli nie ma przeciwwskazań, dobrze jest delikatnie dosalać potrawy. Dzięki temu unikniemy niedoborów sodu, który manifestować się może właśnie ochotą na kwaśne produkty. Zwróćmy uwagę, że o ile w przypadku braku witaminy C ochota na kwaśne mija, po uzupełnieniu niedoborów, o tyle w przypadku braku sodu chęć sięgania po cytrusy czy kapustę kiszoną może nam towarzyszyć przez dłuższy okres.

Problemy z wątrobą

Chęć na kwaśne produkty zwykle nie jest powodem do niepokoju, jednak w niektórych przypadkach może być symptomem schorzeń związanych z wątrobą bądź pęcherzykiem żółciowym. Jeśli cytryny promocja nie są nam obce, a po ogórki kiszone sięgamy w ilościach hurtowych, warto skontaktować się z lekarzem rodzinnym. Objawem schorzeń wątroby jest bowiem niepohamowana chęć na kwaśne produkty, która towarzyszy nam przez dłuższy okres czasu. Samemu trudno w sposób jednoznaczny postawić diagnozę, dlatego też konieczne jest wykonanie podstawowych, a w razie potrzeby także specjalistycznych badań. Szczegóły ich dotyczące poda nam lekarz, po zebraniu stosownego wywiadu.

Ochota na kwaśne w ciąży

elements.envato.com, sublicencja udzielona przez partnera

Ochota na kwaśne w ciąży – czy jest normą?

Ochota na ogórki kiszone czy pomarańcze często towarzyszy kobietom w stanie błogosławionym i nazywana jest po prostu, ciążową zachcianką. Warto nadmienić, że kwaśne produkty bogate są nie tylko w witaminę C, ale również w kwas foliowy, który jest niezbędny przyszłym mamom. Naturalne budowanie odporności w okresie ciąży także jest bardzo istotne, gdyż nawet drobna infekcja może okazać się niebezpieczna dla maluszka. Jeśli jednak coś nas niepokoi, dobrze jest skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę, który zleci wykonanie podstawowych badań, między innymi na oznaczenie poziomu witaminy C czy sodu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, czy ochota na kwaśne rzeczywiście jest jedynie niewinną, ciążową zachcianką, czy też może być powodem głębszego problemu, wymagającego odpowiedniej terapii.