Od pewnego czasu dużą wagę przykłada się do mikroflory jelit i skóry. Wcześniej nie dostrzegano związku między jej składem a przebiegiem niektórych chorób. Dziś wiemy, że odpowiednio dobrane bakterie to nasi sprzymierzeńcy. Jakie znaczenie ma mikrobiom skóry?
Spis treści:
- Przyjazne bakterie, które chronią nas przed chorobami
- Jak działa mikrobiom jelit?
- Jakie znaczenie ma mikrobiom skóry?
- Przyjazne bakterie kwasu mlekowego a zdrowa skóra
- Co zaburza mikrobiom skóry?
- Co wspiera mikrobiom skóry?
Przyjazne bakterie, które chronią nas przed chorobami
Choć mogłoby się wydawać, że bakterie to nasi najwięksi wrogowie, to okazuje się, że większość z nich należy zaliczyć do przyjaciół. Właściwości patogenne wykazuje zaledwie 2% z nich. 98% nie tylko nie robi nam krzywdy, lecz wspiera prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Niektóre bakterie uczestniczą w syntezie witamin ważnych dla naszego ustroju. Inne wspomagają procesy trawienia zachodzące w obrębie jelit. Ponadto bakterie kwasu mlekowego wytwarzają kwas mlekowy, który obniża pH środowiska i tym samym ogranicza namnażanie mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych. Krótko mówiąc, odpowiednie stosunki ilościowo-jakościowe w obrębie mikroflory pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jak działa mikrobiom jelit?
Mikrobiom jelit to temat, o którym sporo się mówiło w ostatnich latach. Dzięki poruszaniu go w przestrzeni publicznej, zaczęliśmy zwracać większą uwagę na to, co spożywamy. Konsumpcja wysoko przetworzonej żywności oraz produktów z dodatkiem konserwantów prowadzi do zubożenia mikroflory jelitowej i zwiększa ryzyko infekcji oraz rozwoju niektórych chorób. Nasza dieta także wpływa na stan skóry. Osoby, które chętnie sięgają po fast foody, częściej borykają się z trądzikiem i łojotokiem niż ludzie, którzy spożywają świeże owoce i warzywa, stawiając jednocześnie na produkty pełnoziarniste.
Jakie znaczenie ma mikrobiom skóry?
Mikrobiom skóry także ma ogromne znaczenie. Wiele z nas skarży się na trądzik, łojotok, łupież, atopowe zapalenie skóry czy łuszczycę. Najnowsze badania wskazują na to, że wiele tych schorzeń można by uniknąć, gdyby postawić na zdrową dietę. Nie może w niej zabraknąć owoców, warzyw, nabiału czy produktów pełnoziarnistych. Jednocześnie należy unikać fast foodów, słodyczy, żywności konserwowanej oraz produktów wysoko przetworzonych zawierających substancje dodatkowe do żywności.
Przyjazne bakterie kwasu mlekowego a zdrowa skóra
Nasza skóra nie jest jałowa. Dopóki zamieszkują ją dobre bakterie, to wytwarzają one kwasy, które obniżają odczyn cery. W rezultacie nie namnażają się na niej potencjalne patogeny, w tym bakterie z gatunku Propionibacterium acne, które wywołują trądzik. Czasem jednak dochodzi do zaburzenia mikroflory skóry. Tak się dzieje, gdy nadużywamy kosmetyków zawierających konserwanty i sięgamy po żywność konserwowaną. Tego typu produkty nie tylko zabijają patogeny, ale też dobre szczepy bakterii, otwierając tym samym bramy dla bakterii potencjalnie chorobotwórczych.
Co zaburza mikrobiom skóry?
Negatywnie na mikrobiom skóry działa także promieniowanie UV. W związku z tym należy ją zabezpieczać przed szkodliwym wpływem słońca, sięgając po kremy z filtrem przeciwsłonecznym. Niewskazane jest także częste dotykanie twarzy. Wówczas nasz mikrobiom zostaje wzbogacony różnymi szczepami bakterii, w tym potencjalnymi patogenami. Na co dzień bowiem dotykamy różnych powierzchni i przenosimy z nich mikroorganizmy. Ponadto należy regularnie czyścić telefon i w miarę możliwości korzystać z zestawu głośnomówiącego. Ekran smartfona to bogactwo bakterii i grzybów, nie zawsze korzystnych dla zdrowia skóry.
Co wspiera mikrobiom skóry?
Mikrobiom skóry można wzbogać, sięgając po kiszonki i mleczne napoje fermentowane. Tego typu artykuły zawierają bowiem żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Także kontakt z przyrodą – roślinami i zwierzętami pozytywnie wzbogaca mikrobiom skóry, czyniąc naszą cerę odporną na trądzik, atopowe zapalenie skóry czy łuszczycę.