Zgaga to uczucie palenia w przełyku, często opisywane także jako ból w klatce piersiowej. Wywołane jest kwaśną treścią pokarmową, która cofa się z żołądka ku górze. Może być objawem choroby refluksowej przełyku. Dolegliwość ta dotyka najczęściej osoby otyłe, z zaburzoną czynnością dolnego zwieracza przełyku oraz kobiety w ciąży.
Zgaga jako zmiana w ciele kobiety podczas ciąży
W ciele ciężarnej zachodzi wiele zmian fizjologicznych. Dochodzi do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, przyspieszenia akcji serca, zwiększenia objętości oddechowej. Ma miejsce także sporo zmian dotyczących funkcji przewodu pokarmowego: pasaż jelitowy zwalnia, mogą wystąpić nasilone nudności oraz pojawia się zgaga, niestrawności i gazy.
Skąd bierze się zgaga? Przede wszystkim dochodzi do niej na tle zmian hormonalnych – wzrost stężenia progesteronu osłabia barierę między żołądkiem a przełykiem. Dodatkowo nieustannie powiększająca się macica zwiększa ciśnienie śródbrzuszne oraz powoduje ucisk na żołądek. Taka korelacja powoduje, że ryzyko zgagi jest bardzo wysokie i problem ten może dotyczyć prawie każdej kobiety w ciąży.
Co nasila zgagę?
Zgaga może nasilać się w trakcie:
- obfitych posiłków,
- popijania jedzenia,
- leżenia na boku po posiłku lub spania na płasko,
- spożywania tłustych i ostrych potraw,
- jedzenia czekolady, cytrusów, pomidorów.
Jakie są sposoby na złagodzenie zgagi?
- Jedz częściej, ale spożywaj mniejsze porcje.
- Odpowiednio komponuj posiłki – unikaj produktów, które wywołują dolegliwości. Możesz wypróbować dietę rozdzielną: węglowodany łącz albo z białkami, albo z tłuszczami.
- Kolację spożywaj na 2-3 godziny przed snem, a kładąc się spać, zadbaj o to, aby wezgłowie łóżka było uniesione o około 30 stopni.
- Jeżeli pojawi się zgaga, możesz wypróbować lek Rennie (https://www.rennie.pl/) – jest on bezpieczny dla kobiet w ciąży, działa miejscowo i nie wchłania się do krwiobiegu. Jego sekret tkwi w substancjach, które neutralizują kwaśny odczyn soków żołądkowych, dzięki czemu przestają one drażnić błonę śluzową przełyku.
- Pij dużo wody między posiłkami – przyspieszy ona opróżnianie żołądka i pasaż jelitowy.
Mity na temat zgagi w ciąży
Niektórzy twierdzą, że jeżeli kobieta w ciąży ma zgagę, to dziecko urodzi się owłosione. Jest to nieprawda, a dolegliwości gastryczne nie mają żadnego związku ze stopniem owłosienia dziecka.
Słyszy się, że w przypadku pojawienia się palenia za mostkiem warto wypić szklankę mleka. Co prawda mleko zneutralizuje kwas solny i na chwilę przyniesie ulgę, jednak w dalszej perspektywie nasili dolegliwości, ponieważ zwiększy wydzielanie gastryny.
Bibliografia:
[1] – Interna Szczeklika – mały podręcznik 2020/2021; Gajewski Piotr, Szczeklik Andrzej; Medycyna Praktyczna; Kraków; 2020
Jak byłam w ciąży, na szczęście zgagi nie miałam, ale moja koleżanka już tak. Niemniej ona jadła sporo czekolad. Może to właśnie one były przyczyną jej dolegliwości.
Dobrze wiedzieć, co może powodować zgagę u kobiet w ciąży.
Ja staram się unikać ostrych potraw, aby właśnie nie mieć zgagi.
Niestety, popijanie jedzenia może doprowadzić do zgagi. Szkoda, bo sama tak robię.
Jak ktoś ma zgagę, to dobrze, aby zawsze nosił przy sobie stosowny lek łagodzący nieprzyjemne dolegliwości.
Dobrze wiedzieć, co może nasilać zgagę i na co należy w związku z tym uważać.
Dobrze, że tabletki na zgagę są bezpieczne dla kobiet w ciąży.