Mija 6 miesięcy i bez względu na to, czy maleństwo jest karmione naturalnie czy mlekiem zastępczym, musi zacząć poznawać nowe smaki. Dziecko przyzwyczajone do smaku mleka, czuje się komfortowo.
Kiedy podajemy coś nowego musi nie tylko przyzwyczaić się do nowego smaku i konsystencji pokarmu, ale i nauczyć się jedzenia w zupełnie nowy sposób.
Słoiczkowy start
Zasada jest prosta – zaczynamy od dań jednoskładnikowych. Jako pierwszą podaje się zwykle marchewkę.
Można oczywiście przygotować posiłek samodzielnie, jednak rzadko mamy stuprocentową pewność, że warzywa, które kupujemy nie mają dodatków chemicznych, a tylko takie są wskazane dla najmłodszych dzieci. Tu z pomocą przychodzą producenci żywności dla najmłodszych – w małych słoiczkach. Nie ma możliwości odgrzewania, niewskazanego dla małych brzuszków.
W skład wchodzą, w zależności od wieku, jeden, dwa lub trzy składniki. Pozwala to na stwierdzenie, który składnik wywołuje (jeśli wywołuje) alergię.
Posiłki dla niemowląt są produkowane z warzyw pochodzących z upraw ekologicznych. Zrezygnowano w nich ze wszystkich środków chemicznych. Chwasty są usuwane ręcznie. Ziemię uprawia się jedynie metodami zgodnymi z naturą. Hodowla zwierząt odbywa się wyłącznie w naturalnych warunkach.
Takie posiłki są oznaczone znaczkiem BIO z zielonym listkiem. Na słoiczkach umieszczane są nazwy i kody jednostek certyfikujących produkty.
Posiłki dla dzieci zagrożonych alergią oznaczone są zieloną literą A. Oznacza to, że przygotowane są z niewielu składników, co pozwala rozpoznać ewentualną przyczynę reakcji alergicznej, z produktów, które uważane są za najmniej alergizujące – bez konserwantów, stabilizatorów, barwników, sztucznych środków słodzących, cukru, syntetycznych aromatów. Nie zawierają mleka krowiego i jego przetworów, soi, ryb, orzechów, glutenu, jajek, owoców cytrusowych, czekolady.
HIPP, Nestle, Gerber, Bebilon i wielu innych producentów prześciga się dziś w ulepszaniu żywności dla najmłodszych – to w końcu od tych pierwszych miesięcy życia zależy najwięcej, a ciągły wzrost liczby osób zapadający na różnego rodzaju alergie, w tym alergię pokarmową, jak najbardziej uzasadnia te starania. Starszym dzieciom można podawać więcej produktów z wit. D, co pomaga w zwalczaniu alergii pokarmowych.