Alergia pokarmowa
Coraz więcej osób, i to w różnym wieku, zmaga się z alergią pokarmową. Zazwyczaj jest jednak tak, iż uczulenie objawia się w wieku niemowlęcym, a później wraz z wiekiem ustępuje. Aczkolwiek nie mamy tutaj do czynienia z regułą. Alergia może skutkować różnymi dolegliwościami: wysypkami skórnymi, swędzeniem, kaszlem, nudnościami czy biegunkami. W skrajnych przypadkach spożycie nieodpowiedniego produktu może zakończyć się śmiercią. Warto poznać najpopularniejsze alergeny pokarmowe.
Alergeny pokarmowe
- Mleko krowie, a dokładniej białko mleka krowiego. Często te osoby są również uczulone na mleko kozie lub owcze. Muszą wyeliminować ze swojej diety nabiał i część słodyczy.
- Mięso, szczególnie wołowina i wieprzowina. Najbezpieczniejsze są: mięso indycze, królicze czy jagnięcina.
- Jaja kurze. Zazwyczaj uczula białko. Gotowanie czy pieczenie nic nie zmienia – jajko nadal pozostaje alergenem.
- Ryby, zazwyczaj kilka gatunków. Dorsz jest jednym z najpopularniejszych alergenów. Mniej uczula konserwa rybna, a najbardziej surowa lub krótko smażona ryba.