Niewskazane są oczywiście silne alergeny – jak orzeszki ziemne, cola, czekolada, a w wielu przypadkach konieczne jest wprowadzenie diety bezmlecznej, niejednokrotnie bezmięsnej, bez tłuszczów zwierzęcych, a często – wykluczającą glutaminian sodu jako dodatek do kupowanych przez nas produktów żywnościowych.
Pisaliśmy już o zaletach pewnych warzyw i produktów w zwalczaniu objawów alergii pokarmowej – z których największe znaczenie odgrywają tak popularne u nas czosnek czy cebula.
Cebula ma bowiem właściwości przeciwzapalne, zarówno w soku jak i w miąższu, podobnie jak czosnek.
Łagodząco przy astmie działa dieta oparta w dużej mierze na warzywach i owocach – szczególnie tych bogatych w witaminę C (cytrusy, brokuły).
Oczywiście wszystkie pozostałe potrawy, które zaostrzają objawy astmy i utrudniają oddychanie należy niezwłocznie wyeliminować z diety. A pomóc można sobie np. kawą, która pita w rozsądnych ilościach pomaga w rozszerzaniu oskrzeli i usprawnianiu oddychania.
(AZ)
Czytaj więcej w Kuchni alergików B. Jakimowicz-Klein