Szczególnie w lekach na receptę znajdują się odzwierzęce składniki, w tym hormony wzrostu podawane bydłu.
Wątpliwa jakość taniej żelatyny
Jak podaje FDA (U.S. Food and Drug Administration) ponad 40% ludzi jest uczulonych na żelatynę w środkach spożywczych lub szczepionkach, która jest najpowszechniejszym z ukrytych produktów zwierzęcych.
Żelatyna w substancjach żelowych, kapsułkach i płynnych dodatkach do leków jest produkowana na ogół ze skóry, chrząstek, tkanki łącznej i kości zwierząt, a nie z wieprzowiny czy wołowiny kojarzącej się nam z trawą i ziarnem – czyli zdrowymi paszami.
Zwierzęta karmione hormonami dla szybkiego wzrostu (rakotwórczymi dla człowieka), paszą GMO, z pestycydami, antybiotykami zapobiegającymi zakażeniom, produktami ubocznymi własnego gatunku, ale i te nienadające się już na mięso są wykorzystywane do produkcji żelatyny na masową skalę, która zawiera w swoim składzie także te chemikalia i szkodliwe także dla ludzi związki.
Przemysł masowy
Na całym świecie produkcja żelatyny przekracza 300.000 ton rocznie. Wegetarianie i weganie są zazwyczaj ostrożnymi klientami, starającymi się unikać wszelkich produktów mięsnych i sztucznych związków w spożywanych produktach, lecz miliony konsumentów po obu stronach Atlantyku nie mają pojęcia jak powstaje żelatyna, z czego dokładnie pochodzi i na jak ogromną skalę jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
Jest składnikiem galaretek, konserw mięsnych, lodów, niektórych margaryn, cukierków i wyrobów czekoladowych, ciast, jogurtu, preparowanej bitej śmietany, soków jarzynowych, kiełbas i salami. Służy do produkcji kapsułek, tabletek, gąbek chirurgicznych, preparatów witaminowych i kosmetycznych, a także filmów, barwników drukarskich, sztucznego jedwabiu, zapałek czy tkanin.
Żelatynę wytwarza się z naturalnego białka – kolagenu zwierząt, który znajduje się w chrząstkach, kościach, ścięgnach, skórze, rogach, kopytach, piórach, skorupie żółwia, skórze i pęcherzu pławnym ryb.
Procedura przemysłowego otrzymywania żelatyny z kości bydlęcych to poddanie jej obróbce w gorącej wodzie, suszenie w temperaturze ponad 100 st. C, pięć dni przetrzymywania w kwasie solnym, 50 dni w ługu, znów ekstrakcja gorącą wodą, wreszcie na koniec 4-sekundowa sterylizacja w 140 st. C.
Otrzymany preparat zwany żelatyną jest mieszaniną różnej długości fragmentów łańcuchów kolagenu; skład aminokwasowy żelatyny w zasadzie nie różni się od kolagenu, z którego ją wytworzono.