grzane wino

Grzaniec zdecydowanie lepiej niż herbata rozgrzewa w zimowy czas. Grzane wino króluje na jarmarkach świątecznych czy w pubach. Jak przygotować je samodzielnie? Przedstawiamy najlepsze przepisy na grzane wino!

Grzaniec nie tylko od święta

Grzane wino od razu kojarzy się z okresem świątecznym. To typowy napój wszystkich jarmarków bożonarodzeniowych. Ponoć to właśnie na nich grzaniec smakuje najlepiej. Przygotowuje się go na bazie czerwonego wina, choć mamy także wersje z cydru. Do grzańca możemy dodać różne dodatki, wszystko zależy od danego przepisu i naszych preferencji smakowych. Jak przygotować pyszne grzane wino? To proste! A jakie dobre i rozgrzewające!

Grzaniec z cynamonem

Składniki:

– 1 butelka czerwonego wina

– 1 laska cynamonu

– 5 g imbiru

– 5 ziarenek kardamonu

– 5 g skórki pomarańczowej

– 80 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wino podgrzewamy z cukrem i przyprawami. Pamiętajmy, by go nie zagotować, żeby alkohol nie odparował. Całość przecedzamy i podajemy w szklankach. Dla lepszego smaku możemy dodać odrobinę rumu.

Owocowe grzane wino

Składniki:

– 2 butelki czerwonego wina

– 50 ml brandy

– 125 g cukru trzcinowego

– 200 g mrożonych malin lub truskawek

– 6 goździków

– 2 laski cynamonu

– 1 pomarańcza

– 1 laska wanilii

– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy cukier, wanilię i podgrzewamy w rondelku. Dolewamy odrobinę wina i gotujemy syrop. Następnie dolewamy resztę alkoholu, dodajemy owoce i podgrzewamy. Wino podajemy gorące.

Grzane wino

Składniki:

– butelka czerwonego wytrawnego wina

– 2 plastry pomarańczy

– skórka z ½ cytryny

– laska cynamonu

– odrobina kardamonu

– 1 łyżka cukru waniliowego

– 2 goździki

– 2 gwiazdki anyżu

– 4 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki podgrzewamy, pilnując, by nie doprowadzić do zagotowania wina. Grzane wino podajemy z plastrami pomarańczy.

Grzany cydr

Składniki:

– 2 l cydru

– 2 łyżki startego imbiru

– 2 laski cynamonu

– 2 łyżeczki goździków

– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

grzany cydr– skórka starta z ½ pomarańczy

– plasterki jabłka do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki podgrzewamy, ale nie gotujemy. Grzany cydr podajemy w szklankach, z dodatkiem plastrów jabłka.

Katarzyna Antos