Cukinia, czyli po włosku – mała dynia, to jedno z letnich warzyw, po które chętnie sięgamy. Przetwory z cukinii będą alternatywą dla tradycyjnych ogórków. Co pysznego możemy wyczarować na jesienno-zimowy czas?
Cukinia czy kabaczek
Nazwy niektórych warzyw są uwarunkowane regionem. Dla jednych wspomniana mała dynia to cukinia, a dla innych kabaczek, a to wciąż to samo warzywo. Różnice można dostrzec w wyglądzie roślin i ich kształcie czy wielkości. Cukinia jest bardzo smacznym warzywem. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia czy grillowania. Z cukinią możemy zrobić wszystko, także pyszne, domowe przetwory. Pora przygotować się na sezon jesienno-zimowy!
Sałatka z cukinii
Składniki:
– 2 kg cukinii
– ½ kg marchew
– ½ kg cebula
– 5 szklanek wody
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka cukru
– ziele angielskie
– liść laurowy
– czarny pieprz
– sól
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w kostkę i solimy 2 łyżkami soli. Marchew ścieramy na tarce i solimy ½ łyżki soli., cebulę kroimy i także solimy. Warzywa odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie gotujemy zalewę z wody, octu i pozostałych przypraw. Do wywaru dodajemy odsączoną cukinię i gotujemy przez 10 minut, następnie to samo czynimy z marchwią i cebulą. Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy słoiki i układamy do góry dnem.
Cukinia w occie
Składniki:
– 1 kg cukinii zielonej
– 1 kg cukinii żółtej
– 2 szklanki białego octu winnego
– 4 szklanki wody
– 6 ząbków czosnku
– 2 gałązki bazylii
– 2 gałązki kopru
– sól
– czarny pieprz ziarnisty
– oliwa
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry. Ocet zagotowujemy z wodą i solą, wrzucamy do wywaru cukinie na 2 minuty. Odcedzamy cukinie z wywaru octowego. Układamy je ściśle w słoikach, dodajemy obrany czosnek, bazylię, koper i pieprz. Zalewamy oliwą i mocno zakręcamy. Już po kilku dniach będą nadawać się do jedzenia.
Cukinia curry
Składniki:
– 2,5 kg cukinii
– 7 szklanek wody
– 1,5 szklanki octu
– 1 czubata łyżka curry
– 2-3 cebule
– liście selera
– gorczyca biała
Przygotowanie:
Na dnie słoika układamy plastry cebuli i odrobinę gorczycy. Cukinię kroimy w kostkę, przekładamy do słoików i dodajemy liście selera. Całość zalewamy zagotowaną wcześniej zalewą. Przetwory pasteryzujemy przez ok. 15 minut.
Katarzyna Antos