Reakcje alergiczne to symptom nadwrażliwości układu immunologicznego na składniki znajdujące się w powietrzu, chemii, zwierzętach oraz w pokarmie. W przypadku składników spożywczych za jeden z najczęstszych alergenów uchodzi mleko. Cierpią z tego powodu dzieci, dorośli oraz ich skóra, gdyż najczęściej na niej objawia się efekt uczulenia.
Czy to alergia na mleko, czy nietolerancja laktozy?
Zanim zacznie się leczenie alergii na mleko, trzeba ocenić czy jest to alergia, czy nietolerancja mleka. Wykazują pewne podobieństwa, lecz ich błędna ocena może doprowadzić do ból oraz istotnego dyskomfortu życiowego.
Przede wszystkim głośna ostatnio nietolerancja mleka to nie uczulenie na nie, lecz nietolerancja laktozy, czyli cukru mlekowego (galaktoza, glukoza). Wynika to z braku w organizmie enzymu zwanego laktazą odpowiedzialnego za ich rozkładanie i przyswajanie. Taki brak skutkuje pojawianiem się biegunek, nudności, bólów brzucha oraz wzdąć po wypiciu mleka albo zjedzeniu przetworów mlecznych.
Natomiast alergia na mleko to nic innego jak nadwrażliwość układu immunologicznego na białka znajdujące się w mleku oraz wykonanych z niego produktów. Ciało traktuje je jak zagrożenie i uruchamia czynniki odpowiedzialne za pojawienie się na skórze reakcji alergicznej. Dodatkowo alergia objawia się zazwyczaj już w wieku dziecięcym, podczas gdy nietolerancja laktozy może zacząć się później.
Skaza białkowa a uciążliwa wysypka
Najczęściej występującym objawem uczulenia na mleko jest pojawienie się na skórze wysypki. Nie można z góry określić jaki obszar skóry obejmie, ponieważ może skupić się na niewielkim fragmencie albo pokryć całe ciało. Jest to zależne od ilości alergenu, który dostał się do ciała oraz siły reakcji na niego ze strony układu immunologicznego.
Do miejsc, na których wysypka pojawia się najczęściej należą przede wszystkim policzki, dekolt, brzuch, ramiona i przedramiona. Zazwyczaj wysypka ma postać drobnych, swędzących krostek albo niewielkich pęcherzyków z płynem, które po pęknięciu powodują ból i łuszczenie się skóry. Wraz z wysypką może pojawić się wzrost temperatury ciała, lecz nie jest to normą i uzależnione jest od indywidualnych cech organizmu.
Alergeny pokarmowe a opuchlizna na ciele
Zamiast wysypki może pojawić się także opuchlizna, dotycząca zwłaszcza warg i ich okolic, co wynika ze sposoby spożywania mleka. Alergeny drażnią usta powodując ich zaczerwienienie i spuchnięcie. Przy bardzo silnej reakcji alergicznej może pojawić się puchnięcie języka, a nawet przełyku. Jest to sytuacja szczególna i wymaga natychmiastowego kontaktu z lekarzem, który zaaplikuje zastrzyk odczulający. W przeciwnym razie może dojść do poważnych problemów z oddychaniem.
Bolesna i nieestetyczna egzema
Wysypkę, a nawet opuchliznę (o ile nie blokuje dróg oddechowych) można przetrwać, łagodząc ją przyjmowaniem wapna i chłodnymi okładami. Bardziej bolesna oraz wymagająca leczniczo jest egzema, która również może pojawić się przy alergii na mleko.
Egzema to określenie kilku symptomów: opuchlizny, swędzenia skóry, a przede wszystkim pęcherzy, które często pękają powodując pojawienie się ran, krwawienia i trudności z leczeniem.
Karolina Skrzek