Ustalenie przyczyn alergii wymaga znajomości alergenów występujących w otoczeniu chorego, na co dzień lub sporadycznie i wywołujących reakcje samoistnie lub w połączeniu z innymi alergenami.
Alergeny pokarmowe
- białka czy żółtka jaj kurzych
- mleko – jego białko i cukier
- ryby i owoce morza
- orzeszki ziemne
- zboża, głównie pszenica i zawarty w niej gluten
- cytrusy, głównie banany
- truskawki, poziomki, maliny
- jabłka i gruszki
- czereśnie
- brzoskwinie
- słoneczniki
- selery
- pomidory
- ziemniaki
- szpinak
- marchew
- cynamon
Alergeny lekowe
- penicylina
- ampicylina
- cefalosporyny
- sulfonamidy
- neomycyna
- gentamycyna
- insulina
- kit pszczeli
- rumianek
alergeny wziewne
- pyłki drzew
- pyłki traw
- pyłki bylin i ziół
- mąka
- cladosporium
- alternaria
- karaluchy
- sierść zwierząt
- lateks
- platyna